Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


CES 2020, 13.01.2020

Najboljši "gadgeti" letošnjega CES-a, ki skrbijo za naše zdravje

withings-scanwatch-front-2-700x467-c.jpg

Las Vegas vsako leto preplavijo takšni in drugačni, bolj ali manj koristni "gadgeti", ki CES delajo tako zelo popularen tehnološki dogodek, kot je. Tudi letošnje leto ni nobena izjema in tudi letos smo bili deležni nekaj zanimivih, inovativnih naprav, ki skušajo spremeniti svet na bolje. Izbrali smo nekaj najboljših naprav letošnje izdaje CES-a ki uporabnikom pomagajo pri včasih zelo resnih zdravstvenih težavah. 

Withings ScanWatch

Withings ponuja zanimivo serijo hibridnih pametnih ur z dolgo vzdržljivostjo baterije v kombiniaciji z merjenjem srčnega utripa in "pametnimi" obvestili na telefonu, vse skupaj pa je zapakirano v zanimivi dizajn. Nova ura ScanWatch prinaša večji PMOLED ekran, vendar pa je tisto, kar je najbolj pomembno za uporabnikovo zdravje, da je dodan tudi SpO2 senzor, ki mer raven kisika v krvi. To potencialno pomeni, da lahko detektira spalno apnejo - 80% tistih, ki jo imajo, se tega sploh ne zavedajo - in opozori uporabnika, da bi morda bilo pametno obiskati zdravnika. 

Kot omenjeno je prisotno tudi merjenje srčnega utripa, kjer s tremi elektrodami dobimo elektrokardiogram, ki nam spet potencialno lahko pokaže morebitne nepravilnosti v delovanju srca. Withings ScanWatch cbo šla v prodajo v naslednjih mesecih, na voljo pa bosta dve verziji, 38mm verzija za $250 in 42mm verzija za $300. 


Lexilife bralna lučka

Disleksija je v svetu medicine dokaj velik misterij, saj še ne poznamo vzroka, poleg tega pa jo je izjemno težko diagnosticirati. Francoski raziskovalci trdijo, da imajo disleksiki dve dominantni očesi, kar pomeni, da se črke pojavljajo pravilno, vendar istočasno tudi, kot zrcalna slika, ki jo je seveda težko prebrati. Lexilife lučka za branje je bila narejena na podlagi te ideje, vgrajeno pa ima močno LED svetlobo, ki jo lahko po svoje prilagajamo. 


Disleksiki si lahko a zadnji strani svetilke določijo frekvenco, ki jim karseda najbolj paše, da lahko normalno berejo. Lexlife svetilka bi lahko med drugim bila uporabljena tudi za to, da bi pomagala pri diagnosticiranju disleksije. Trenutno je še v fazi potrjevanja s strani Food and Drug Administration (FDA), vendar strokovnjaki menijo, da ne bi smela imeti težav v tej fazi. Glede na vgrajeno tehnologijo, ki je po posameznih komponentah precej draga, lahko pričakujemo, da bo tudi cena lučke visoka. 


Merilnik krvnega tlaka, Aktiia

Vsak tretji Američan v ZDA ima povišan krvni tlak in pogosto se zgodi, da ga je zelo težko meriti in spremljati pravilno. Zdravnik morda vedeti, kaj točno se dogaja s pacientovim krvnim tlakom in to kontinuirano, ne zgolj v enkratnih časovnih intervalih. Dejstvo je, da krvni tlak lahko močno varira, ne samo na dnevni ravni, ampak se lahko večkrat hipno spremeni v eni sami uri. Podjetje Aktiia je razvilo "gadget", ki takole na prvi pogled spominja na pašček ure in spremlja krvni tlak uporabnik 24/7. Glede na zadnje testne podatke, merilnik Aktiia po natančnosti merjenja ne odstopa ravno veliko od invazivnih merillnih metod. 

Ta tehnologija ima potencial, da spremeni in izboljša življenja marsikaterega uporabnika, ker uporablja "off-the-shelf" strojno opremo. To je tudi razlog, zakaj se jo lahko integrira v fitnes merilnike aktivnosti in pametne ure. Proizvajalci bodo mogli samo prepoznati ta potencial. Za zdaj ima Aktiia v načrtu nosljivo napravo brez ekrana (na sliki), da uporabniki nimajo nobene distrakcije in da ne morejo sproti spremljati rezultate, ki bi lahko popačili dejansko stanje. Naprava je nastala v sodelovanju z zdravniki, trenutno pa čaka na potrditev FDA-ja. Za zdaj tudi ni znana cena naprave. 

Tivic Health ClearUp

Težave s sinusi znajo biti izredno nadležne in te močno vplivajo na življenja tistih, ki imajo te težave pogosto. Načinov, kako se boriti proti tem težavam, je veliko, vendar je vprašanje, koliko od teh načinov je dejansko uporabnih. Podjetje Tivic Health je razvilo popolnoma neinvazivno napravo, ki odpravlja težave in bolečine v sinusih tako, da vpliva na boleče signale, ki jih prejemajo naši možgani. 

Uporaba naprave Tivic Health ClearUp je preprosta - napravo prislonimo na ličnico za nekaj sekund, jo premaknemo in spet počakamo nekaj sekund in tako nadaljujemo okrog očesa, nosu do obrvi. Naprava oddaja mikrovalove, ki jih praktično ne čutimo, ob tem pa vibrira, s čimer znamo, kdaj jo premakniti na naslednje mesto. Cena naprave je $150, če pa slučajno po 30-ih dneh ne deluje po pričakovanjih, jo lahko celo vrnemo in dobimo povračilo denarja. 

Naslednja novica:
Pozor. Netflix bo samodejno ukinil neaktivne račune!


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled