Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


, 02.05.2018

Najboljši načini pošiljanja velikih datotek

datoteke.jpg
Pošiljate velike datoteke preko spleta?

Vsakdo se je že znašel pred obvestilom, da tako velike datoteke pač ne morete poslati po elektronski pošti. Tukaj je nekaj načinov, kako takšno datoteko na hiter in preprost način posredujemo dalje. Včasih, je bilo zahtevno poslati nekaj slik ali videjev preko elektronske pošte. Danes je v dobi visoke resolucije to praktično nemogoče.

Tako smo uporabniki omejeni na zgolj nekaj megabajtov, katere lahko porabimo zgolj za kakšne pomembne dokumente in ostalo nepomembno šaro.

Vendar, kaj ko imamo poln album fotografij iz dopusta, pa jih ne moremo poslati najdražjim? Ali pa smo ravnokar oblikovali nov logotip, pa je "predober" za naš elektronski predal? Kaj pa če smo posneli super akcijski video, ampak lahko delimo samo par sekund tega?

Tukaj je nekaj takšnih in drugačnih (brezplačnih) rešitev, katere vam omogočajo, da lahko datoteke delite z ostalimi na najbolj hiter in enostaven način.

1. Začasne storitve

Najboljši način, če želimo pošiljati datoteke preko spleta je z uporabo začasnih oblačnih storitev. Zakaj začasnih? Te namreč ne hranijo vaših datotek v oblaku, vendar jih hranijo samo par dni, dokler jih uporabnik ne prenese, ali pa poteče rok za prenos. Tukaj smo pa večkrat omejeni, saj lahko datoteko prenese skoraj vsakdo, ki ima povezavo, če datoteke pred tem ustrezno ne zaščitimo (npr. z geslom).

2. Oblačne shrambe

Tudi takšen način prenosa je lahko unčikovit in trajen. Preprosto datoteko shranimo v svojo najljubšo oblačno storitev, kjer nato samo damo povezavo/datoteko v skupno rabo z ostalimi. Tukaj moramo pa upoštevati, da nam bo takšna datoteka zavzemala prostor, zato je priporočljivo, da jo prejemnik prenese čimprej, da jo lahko potem izbrišemo in naredimo prostor v oblaku za druge - nove datoteke.

3. Razširitve

Čeprav, je marsikateri elektronski poštni nabiralnik omejen zgolj na 25 MB, nam Gmail ponuja, da svoje datoteke preprosto delimo s pomočjo Googlove oblačne storitve - Google Drive. Postopek je precej enostaven, kot bi pripenjali navadno datoteko oziroma priponko.

4. Socialna omrežja

Tudi to je eden izmed načinov pošiljanja velikih datotek po spletu, vendar ni kaj zelo popularen.

5. Direktno

Za vse tiste, ki ste pa skeptični, pa uporabite kar direkten prenos med računalniki - FTP. Tukaj se datoteka pošilja direktno iz računalnika na računalnik, brez posrednikov, kot so razne oblačne storitve. Zato, če ste paranoični ali vas samo skrbi za zasebnost (katere v današnjem svetu praktično več ni), je potem ta način najboljši za vas.

Naslednja novica:
Novi Firefox z bogato paleto novosti


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled