Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Spletni brskalniki, 06.02.2019

Najboljši spletni brskalniki za operacijski sistem Android

9kkedwlseqssjcqn8ddqup-970-80.jpg

Ko brskate po internetu na vašem Android pametnem telefonu, po vsej verjetnosti uporabljate prednastavljeni spletni brskalnik ali Chrome (če ni seveda to eden in isti brskalnik). Brez dvoma je, da je uporaba brskalnika in vseh ostalih aplikacj z enim Google računom enostavna in praktična, kljub temu pa je vedno dobro imeti rezervo ali alternativo. Na trgu obstaja kar nekaj brskalnikov, ki bi za vašo Android napravo lahko bili celo bolj primerni kot prednastavljeni brskalnik ali Chrome. 

Nekateri med spodaj opisanimi brskalniki so narejeni tako, da za svoje delovanje zahtevajo karseda malo procesorske moči (nekaj, po čemer Chrome ni najbolj znan). To prinaša hitrejše brskanje po spletu za manj zmogljive naprave. 

Ostali brskalniki se bolj kot na "varčnost" osredotočajo na zasebnost in varnost podatkov, s čimer zagotavljajo, da uporabniki ne puščajo sledi, ko končajo z uporabo. Narejeni so tako, da blokirajo sledilne piškotke, ki bi sicer oglaševalcem omogočali sledenje po spletu. 

Ste morda začeli razmišljati, da bi poizkusili katero od alternativ? Vsi spodnji brskalniki so brezplačni, kar pomeni, da lahko brez težav sami preizkusite, kako vam ustrezajo. Morda pa bodo za vedno spremenili vaš način brskanja po spletu. 

1. Firefox Focus

Polna mobilna verzija Firefoxa je odlična izbira. Ne samo zaradi dejstva, da nudi vtičnike, temveč je Firefox Focus resnično vrhunski Mozillin brskalnik za Android. Focus je relativno nov brskalnik, saj je za Android na voljo šele od julija 2017 naprej. Od takrat je močno napredoval, tukaj predvsem mislimo na lastnosti, kot so iskalni predlogi in Google Safe Browsing, ki opozarja na potencialno škodljive spletne strani.


Ko enkrat zapremo Firefox Focus, se za nami zbrišejo vse sledi, poleg tega pa lahko sami izbrišemo celotne brskalne seanse s klikom na ikono "koš", ki se pojavi v spodnjem desnem kotu. Firefox Focus je dobro premišljen brskalnik in Mozilla vseskozi dodaja nove lastnosti, torej upravičeno pričakujemo, da bo brskalnik postal še boljši. 


2. Opera Touch

Enako kot Mozilla je Opera poznana po močno prilagodljivem namiznem brskalniku, ki uporabniku omogoča, da si prilagodi praktično vsak element na namizju. Ne glede na to ne smemo zapostaviti mobilne verzije brskalnika, med katerimi nas je najbolj navdušil brskalnik Opera Touch, ki je bil narejen z mislijo na "enoročno" uporabljanje.

Gumb, ki se pojavi na dnu Opera Touch uporabniškega vmesnika, je nekoliko nenavadna dizajnerska poteza, vendar je po drugi strani prikladna, ker omogoča lahek dostop do vseh najbolj nujnih potez (osveževanje, zapiranje, iskanje itd.) z enim klikom. Preko tega gumba lahko med drugim delimo spletne strani z drugimi povezanimi računalniki, ne da bi nam bilo potrebno pošiljati URL naslove.

Opera Touch omogoča tudi kvalitetno glasovno nadziranje, ki je približno tako enostavno kot pisanje (vse kar moramo narediti je, da kliknemo ikono mikrofona in začnemo govoriti). 

Brskalnik Opera Touch je med drugim tudi odlična izbira za vse tiste uporabnike, ki dajo veliko na varnost in zaščito podatkov. Na voljo je "one-tap" blokiranje oglasov in prav posebno orodje za zaščito telefona pred hekerji. 

3. Microsoft Edge

Če uporabljate Windows 10, ste verjetno navajeni, da vas Microsoft nenehno spominja, da uporabite brskalnik Edge za svoj prednastavljeni brskalnik, kajne? Verjetno niste niti opazili, da obstaja tudi mobilna verzija - in to zelo kvalitetna.

 

Mobilno verzijo brskalnika je izdelala ločena ekipa od namiznega brskalnika, kar pomeni, da uporabniki dobijo druge lastnosti. Ravno pred kratkim je Microsoft v mobilno verzijo brskalnika dodal lastnost, ki nas opozori, če obiščemo spletno stran s "slabim ugledom" deljenja nekvalitetnih novic. 


Zanimivo in uporabno je tudi to, da lahko, če uporabljamo Edge na računalniku in telefonu, avtomatsko sinhroniziramo vse zaznamke, med napravami pa lahko delimo spletne strani in ostale rezultate iskanja. Tudi, če recimo niste največji pristaš Edga, je mobilna verzija vredna preizkusa, če seveda uporabljate ostalo Microsoftovo programsko opremo.


4. Puffin

Puffin velja za enega najhitrejših mobilnih spletnih brskalnikov, in čeprav le stežka potrdimo, da je resnično najhitrejši, mirne vesti lahko rečemo, da spada med najbolj kvalitetne. Vsa ta hitrost ne bi pomenila nič, če bi ob tem ogrožala varnost, vendar ta v primeru Puffina ni težava. Dotični brskalnik je poleg vsega še znan po tem, da dobro poskrbi za uporabnikovo varnost podatkov, saj avtomatsko šifrira vse povezave, vključuje pa tudi vgrajeni "ad-blocker". 


Puffin uporabniku ponuja neobičajno veliko izbiro vtičnikov in dodatkov, kot je recimo virtualni kontroler, ki olajša igranje iger v brskalniku, ali pa recimo virtualni kursor, ki olajša samo navigacijo po spletnih straneh, ki so širše od samega ekrana (na primer velike tabele ali grafi). 


5. Flynx

Flynx je nenavaden Android brskalnik. Namesto, da zasede celoten ekran, kot smo to navajeni pri ostalih brskalnikih na prenosnikih ali tablicah, preprosto lebdi nad vsem, karkoli pač že počnemo v aplikacijah. Flynx je izjemno uporaben brskalnik, če pogosto uporabljamo družbena omrežja ali sporočilne aplikacije. Vsakič, ko izberemo "Load with Flynx" v določeni aplikaciji, se bo brskalnik odprl ob aplikaciji. Ko enkrat to storimo, izberemo ikono sveta na desni strani, in brskalnik se nam odpre. Ko končamo z brskanjem, preprosto potegnemo ikono in jo zapremo. 


Številne aplikacije, med drugim tudi Facebook in Pinterest, imajo lastne "in-app" brskalnike, vendar je Flynx vseeno bolj prikladen za uporabo, saj pomaga pri tem, da nas nič ne zmoti, ko recimo delamo neko pomembno stvari in bi kar naenkrat začeli z brskanjem.                                                                                                              

Naslednja novica:
Učenje za prihodnost z LEGO® EDUCATION


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled