Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Internet, 25.03.2020

YouTube in Netflix, zdaj še Disney, Apple in Amazon - nižanje kvalitete pretočnih vsebin

mickey-mouse-2732231_1920.jpg

Dejstvo je, da se je svet znašel v situaciji, kakršne že dolgo ne pomnimo in čas je za jasne, hitre in učinkovite ukrepe. Netflix in YouTube sta se za znižanje kvalitete svojih pretočnih vsebin odločila že pred dnevi, zdaj so se za ta isti korak odločili še pri Applu, Disneyju in Amazonu. Evropski uporabniki bodo tako za skupno dobro primorani malce potrpeti in zdržati z nekoliko slabšo kvaliteto storitev. 

Glavna ideja te poteze je, da se zmanjša pritisk na globalno internetno omrežje, kar je bila ena od prošenj Evropske unije. Ta seveda mora zagotoviti neprekinjen digitalni pretok informacij in vseh aktivnosti, ki potekajo preko spleta in zato so se odločili, da k ukrepom pozovejo vse večje ponudnike pretočnih vsebin. 

Disney Plus prihaja v večino evropskih držav v torek, 24. marca, medtem ko so se v Franciji odločili, da z zagonom storitve počakajo do 7. aprila. Glede na podatke iz sporočila za javnost bi naj pri Disneyju zmanjšali kvaliteto za četrtino. Tudi Amazon je sprejel podobno odločitev za storitev Prime Video, svojim uporabnikom pa je obljubil, da bodo ohranili kvaliteto celotne uporabniške izkušnje. Tako Amazon, kot tudi Disney, vse svoje uporabnike in naročnike prosita za potrpežljivost in pravita, da lahko s tem vsi pripomoremo k skupnemu dobremu. 


Kvaliteta videov bo slabša

Kljub temu, da Apple uradno ni naznanil nobene spremembe, je spletni portal 9to5Mac že opazil zniževanje kvalitete videov v Evropi - gre za kar agresivno redukcijo kvalitete, ki pa se bo čez čas zagotovo uravnotežila. Na drugi strani sta Netflx in YouTube, ki sta bila sploh prvi "streaming" storitvi, ki sta upoštevali direktivo EU, se pa zdi, da se bodo vse video platforme usmerile v podobne ukrepe. 

Operaterji omrežij sicer samozavestno napovedujejo, da splet nudi dovolj kapacitete za vse uporabnike, nihče ne želi karkoli tvegati. Samo predstavljamo si lahko, kaj bi se zgodilo, če bi recimo že samo za kratek čas ostali brez interneta, od katerega smo odvisni vsi. 

Naslednja novica:
VW Tiguan: klasičen, pa vendar prepreden z moderno tehnologijo


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled