Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Nasveti za Google zemljevide, 23.01.2019

Nasveti za Google zemljevide, ki vam bodo olajšali potovanja

2_googlemaps.jpg
Danes si potovanja v neznano težko predstavljamo brez Googlovih zemljevidov.

Kljub poplavi digitalnih zemljevidov in aplikacij za navigacijo Google Maps ostaja med najbolj priljubljenimi. Kar je seveda razumljivo - stvar je brezplačna, zanesljiva, pregledna, enostavna za uporabo in povrhu prednameščena na pametne telefone z operacijskim sistemom Android. Kljub temu pa vsebuje nekaj zanimivih funkcij, ki jih marsikateri uporabnik morda še ne pozna.

Tu je nekaj najbolj priročnih:


Dodajanje postankov

Pri uporabi navigacije nas največkrat zanima, kako priti od točke A do točke B, včasih pa vnaprej načrtujemo še kakšen postanek ali dva. Do teh pridete s pritiskom na tropičje ob vaši lokaciji (ko ste že izbrali končno lokacijo) in možnostjo "Dodaj postanek" ter tako med začetkom in ciljem vstavite do devet postankov, ki jih lahko naknadno tudi poljubno razvrščate.

Zaklenjeno vrtenje

Se vam včasih zdi, da bi se lažje orientirali, če bi imeli zemljevid med navigacijo ves čas obrnjen proti severu? To lahko povsem preprosto vklopite, če se v meniju premaknete v "Nastavitve" in znotraj "Navigacijske nastavitve" poiščete ter obkljukate "Sever naj bo vedno na vrhu zemljevida".

Vozni redi

Namesto, da vozne rede iščete po najrazličnejših straneh javnih prevoznih sredstev, po vnosu destinacije preprosto kliknite na "Javni promet" (ikona z vlakom) in prikazal se vam bo seznam najboljših opcij. Prilagodite lahko tudi čas odhoda, s pritiskom na "Možnosti" pa filtrirate zadetke glede na želeno vrsto javnega prometa in poti.


Shranjevanje parkirnega mesta

Se še spomnite slavne parkirne garaže iz Seinfelda, v kateri je Jerry z druščino celo epizodo iskal parkirno mesto, na katerem so pustili avto? V izogib takšni situaciji so pri Googlu pripravili funkcijo "Shrani parkirno mesto", do katere pridete z dotikom točke, kjer se trenutno nahajate.


Temni način

Čeprav se Google Maps načeloma sam prilagaja času dneva, je mnogim prijetnejša temna paleta barv. Možnost za vključitev temnega načina boste našli v "Navigacijske nastavitve", kjer barvno shemo lahko spremenite v "Noč". Res pa to pride v poštev zgolj pri navigaciji - zemljevidi zunaj tega načina bodo namreč še vedno ves čas svetli.


Varčevanje z baterijo

Je vaša baterija v zadnjih izdihljajih, polnilec pa vse prej kot na dosegu rok? Med navigacijo preprosto izklopite zaslon in se prepustite glasovnemu vodenju. Neprestano prižgan zaslon namreč hitro prazni baterijo, še posebej ob višji svetilnosti zaslona v sončnih dnevih.

Izogib avtocestam

Če želite, da vas navigacija ne vodi po avtocestah, pojdite v "Nastavitve navigacije" ter pod poglavjem "Možnosti za pot" vklopite "Izogni se avtocestam".


Glasovni nadzor

Namesto, da med vožnjo posegate po telefonu, lahko Google Maps upravljate kar z glasovnimi ukazi. Za začetek pritisnite na ikono mikrofona ali izrecite: "Ok Google". Seznam ukazov pa boste našli na tej povezavi.


Enostavnejše premikanje v uličnem pogledu

Ste na računalniku naveličani iskanja prave puščice, ko pa bi se radi zgolj premaknili naprej po ulici (v uličnem pogledu)? Nič lažjega. V Street View se lahko premikate kar z uporabo tipkovnice, in sicer s tipkami WASD ali s smernimi puščicami kot v prvoosebnih igrah. Kadar delate s sledilno ploščico pa sta za povečavo ali pomanjšanje izredno uporabna kar + in -.

Zemljevidi brez povezave

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste zaradi pomanjkanja zakupljene količine prenosa podatkov v tujini morali varčevati z uporabo navigacije. Google Maps že nekaj časa ponuja prenos zemljevidov za uporabo brez povezave s svetovnim spletom. Vse, kar morate storiti je, da pod "Zemljevidi brez povezave" v začetnem meniju označite del zemljevida in ga prenesete na svoj telefon.

Naslednja novica:
Huawei Band 3 Pro tokrat po zelo mikavni ceni!


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled