Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Institute of Technology in Lausanne, 16.02.2020

Natančen 3D tisk predmeta v zgolj nekaj sekundah

precizni-3d-ispis-predmeta-u-nekoliko-sekundi_jv-16g.jpg
Manjše predmete je danes že mogoče natisniti v zgolj nekaj sekundah.

Tridimenzionalni tiskalniki so med raziskovalci, podjetniki in celo domačimi uporabniki vse bolj priljubljeni, saj omogočajo izdelavo fizičnega modela izdelka zgolj na osnovi računalniške risbe, pripravljene s poljubno tridimenzionalno programsko opremo. Njihova uporaba pa še ni povsem zaživela, saj so tovrstni tiskalniki pogosto zelo počasni in potrebujejo vsaj nekaj ur, da natisnejo želen predmet oziroma izdelek. Zato ne preseneča, da mnogi znanstveniki delajo na materialih in metodah, ki bi lahko pospešile procese 3D tiskanja in da občasno pridejo do rešitev, ki lahko določene tiskarske procese znatno pohitrijo.

 

Tokrat je velik podvig uspel znanstvenikom z univerze Polytechnic v Lausanni (EPFL), saj jim je s pomočjo tridimenzionalnega tiskanja smol na osnovi svetlobe uspelo natisniti tridimenzionalen predmet naenkrat in ne plast po plasti, kot je to značilno za klasične tridimenzionalne tiskalnike. Pri tovrstnem tiskanju se predmeti iz smol "čarobno" pojavijo pred očmi uporabnika v zgolj nekaj sekundah. Dodatna prednost te rešitve je tudi v tem, da se predmeti lahko oblikujejo v zaprtih, izoliranih in steriliziranih posodah. Zaradi tega bi bilo možno tiskati celo nadomestna tkiva, vsadke in druge medicinske pripomočke.

 

Nova metoda tridimenzionalnega tiska deluje na predmetih velikosti do približno dveh centimetrov v vsaki dimenziji in ima natančnost do 80 mikrometrov. Skupina znanstvenikov sicer že dela na naprednejši različici, ki bi zagotavljala enako kakovost tiskanja za predmete, ki so široki, dolgi in visoki do 15 centimetrov.

Naslednja novica:
Seks igračke, ki združujejo virtualni svet in intimnost


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled