Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Baterija pametnega telefona, 30.05.2019

Naučite se, kako povečati vzdržljivost baterije svojega pametnega telefona (2. del)

1_smartphone-battery-2-720x720.jpg

V prvem delu članka smo se dotaknili nekaj najbolj očitnih načinov, kako povečati vzdržljivost baterije pametnega telefona, zdaj pa nadaljujemo s še vedno zelo uporabnimi, vendar nekoliko manj splošno znanimi nasveti.

Izklopite lokacijske storitve

Večina ljudi ne potrebuje aplikacij, ki jih vseskozi sledijo, so pa tovrstne lastnosti še kako uporabne, ko uporabljamo potovalne aplikacije ali ko geooznačujemo fotografije. S tem, ko imamo lokacijske storitve vseskozi vklopljene, ne samo, da damo korporacijam možnost, da nam sledijo, temveč porabljamo velik del energije baterije. Večina aplikacij za normalno delovanje ne potrebuje podatkov o naši lokaciji, kar pomeni, da lahko takoj na začetku določimo, katere od aplikacij želimo, da imajo dostop do lokacije in katere ne. Uporabniki iPhonov sledite naslednjim korakom: Settings > Privacy > Location services in izberite, katere aplikacije lahko uporabljajo lokacijske podatke in katere ne. Android uporabniki pa lahko v "hitrih nastavitvah" z enim klikom izklopite GPS in s tem sledenje vaši lokaciji. 


Aplikacije za shranjevanje energije

Tako kot praktično za vse stvari na svetu, obstaja tudi aplikacija za ekonomično rabo baterije - kljub temu, da lahko največ prihranimo z učinkovitim upravljanjem s strojno opremo in nastavitvami. Dotične aplikacije nam povedo, kaj je tisto, kar porablja največji delež energije, prav tako pa nam omogočajo, da učinkoviteje porabljamo energijo brez globokega analiziranja lastnosti. Aplikacija Power Battery for Android nam recimo kaže porabo baterije, med drugim tudi aplikacij, ki trošijo največ energije. Uporabniki iPhonov pa imate na voljo brezplačno aplikacijo Extra Battery for iOS, ki nudi uporabne nasvete in opomnike, s katerimi držimo želeni nivo energije v telefonu. 


Znebite se vtičnikov in začasno ustavite obvestila

Android in iOS vtičniki so po eni strani res uporabni za vaše vsakdanje življenje, po drugi strani pa znajo biti zelo požrešni, ko je govora o bateriji telefona. Obstaja kar nekaj vtičnikov, povezanih na internet, ki se nenehno posodabljajo in sinhronizirajo - družbena omrežja, elektronska pošta, vremenske aplikacije itd. Če želimo odstraniti nek vtičnik, ki ga ne potrebujemo, v iOS sistemu, na domačem zaslonu podrsajte levo in tam najdemo celoten seznam. Nato podrsajte do konca strani in izberite "Edit", kjer lahko dodajamo in odstranjujemo vtičnike. Uporabniki Android samo podržite neko ikono in vse nepotrebne vtičnike lahko vržete v koš. Če smo že pri tem, lahko obenem še izklopimo "push" obvestila za e-maile in ostale ne nujne storitve. 


Varčujte z energijo

Tako iOS kot Android naprave ponujajo "power-saving" varčevalni način, ki avtomatsko prilagaja nastavitve tako, da porabimo karseda malo energije. "Low Power Mode" recimo prekine vse ne nujne lastnosti in orodja. Za iPhone sledimo naslednjim korakom: Settings > Battery > Low Power Mode. Tudi Androidov varčevalni način je dosegljiv preko nastavitev. Zavedati se moramo, da gre za neke vrste izhod v sili, vendar nas ravno ta lahko včasih reši za tisti najbolj pomemben klic.


Izogibajte se ekstremno visokim in nizkim temperaturam

Polnjenje ali sploh zadrževanje vašega telefona pri visokih temperaturah je lahko zelo škodljivo. Pride lahko celo do dolgotrajne okvare baterije, ki je večja kot v primeru nizkih temperatur. Torej, če uporabljamo telefon pri zelo nizkih temperaturah, lahko opazimo hiter padec baterije, ampak enkrat, ko raven energije spet naraste, se tudi učinkovitost delovanja poveča.


Preberi še prvi del članka:

Naučite se, kako povečati vzdržljivost baterije svojega pametnega telefona (1. del)

Naslednja novica:
Philips monitorji dvignejo igranje na konzolah na višjo raven z najnovejšima monitorjema 558M1RY in 278M1R


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled