Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Baterija pametnega telefona, 29.05.2019

Naučite se, kako povečati vzdržljivost baterije svojega pametnega telefona (1. del)

smartphone-battery-2-720x720.jpg

Pametni telefoni so postali podaljšek naše osebnosti in ne samo to, da so nenehno z nami, poleg tega vsebine, ki jih imamo na telefonih, o nas povedo več, kot si morda mislimo. Telefone poganjajo baterije, ki jih moramo  polniti, da bi naprave delovale tako, kot morajo. Če smo vseskozi blizu vira električne enerije, ni težav, če pa nimamo ravno vedno dostopa do elektrike, potem je varčevanje z energijo cena, ki jo plačamo, da lahko koristimo "pametne" lastnosti telefonov.


Večina pametnih telefonov vsebuje litij-ionske ali litij-polimerske baterije. Tehnologijo, ki je nujno potrebna posodobitve. Pri večini novodobnih modelov litij-ionske baterije ne moremo odstraniti, zato je zanje potrebno dobro skrbeti. Za dotične baterije je značilno, da jih lahko polnimo kadarkoli, kar pomeni, da nam ni potrebno čakati, da se naprava izprazni do konca, preden bi jo ponovno napolnili do 100%. 


Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako lahko na dnevni ravni prihranite nekaj energije baterije in s tem posledično vplivate tudi na življenjsko dobo vašega "najboljšega prijatelja", ne da bi vam bilo potrebno s seboj nositi prenosni polnilec ali kaj podobnega. 

Nikoli ne izpraznite telefona do 0%

Poizkusite držati raven energije nad 50% ali višje - oz. vsaj nekje med 40% in 80% - da bi ohranili optimalno življenjsko dobo telefona. Ne glede na to, da so današnji polnilci že tako napredni, da preprečijo škodljive učinke polnjenja, ko je naprava že polna, vam svetujemo, da izklapljate polnilce, ko dosežete 100% - izogibamo se tudi polnjenja naprave čez noč.

Spletni tehnološki portal "Digital Trends" svetuje periodično polnjenje čez dan, ki je bolj učinkovito pri ohranjanju splošne učinkovitosti naprave, kot pa da pustimo, da se naprava izprazni do konca. Seveda niso vse baterije iste in tudi vse isto ne reagirajo na različne polnilne urnike: vse baterije čez čas izgubijo na moči. Svetujemo vam, da torej ne pustite, da se baterija preveč pogosto povsem izprazni. Ko polnimo telefon, je najboljša opcija originalni polnilec, prav tako pa je pomembno, da telefon polnimo v električni vtičnici in ne v avtomobilu ali preko računalnika (čeprav je to možno in precej pogosta praksa).

Letalski način je "prijatelj" vaše baterije

Kot verjetno veste, "Letalski način" onemogoči vse radijske signale v in iz telefona, zadrži vsa elektronska sporočila, SMS sporočila, klice, Wi-Fi povezavo in vse Bluetooth povezave. Vsi tisti, ki smo navajeni, da smo vedno "povezani", bomo vsaj na začetku verjetno čutili neke vrste nelagodje, ampak nam bo ta pristop pomagal pri ekonomični rabi energije telefona. Za to, da vključimo "Letalski način", preprosto podrsamo po ekranu navzdol in izberemo "Letalski način" - to velja za Android uporabnike. iPhone uporabniki najdete "Letalski način" znotraj "Nastavitev". Če slučajno ne želimo, da izključimo praktično vse vitalne funkcije naprave, potem lahko individualno onemogočimo Bluetooth, Wi-Fi, GPS in NFC, če seveda ne potrebujemo teh funkcionalnosti. Pomembno si je zapomeniti, da če nosimo Apple Watch ali Android pametno uro, potrebujemo vseeno Wi-Fi ali Bluetooth povezavo, da bi nekatere lastnosti normalno delovale.

Posodabljajte aplikacije in čistite shrambo

Takoj, ko opazite, da je na voljo posodobitev za neko aplikacijo, izkoristite trenutek in posodobitev dokončajte, saj tako pomagate bateriji. Razvijalci posodabljajo aplikacije periodično, delno tudi zaradi tega, ker skrbijo za optimizacijo spomina in življenjsko dobo baterije. Tovrstne aplikacije pogosto najdemo kot "popravki hroščev", saj gre za manjše posodobitve, ki sicer niso neke revolucionarne novosti, vendar bodo poskrbele za učinkovito delovanje.

 

Pomembno je med drugim tudi to, da skrbimo za "čistočo" telefona, s posodobljenimi aplikacijami, ki jih dejansko potrebujemo in uporabljamo. Vaš telefon ni kraj, kjer bi več let držali neke aplikacije, ki smo jih morda enkrat ali dvakrat odprli. Če torej aplikacije ne uporabljamo, jo preprosto zbrišemo. Vsaka aplikacija zavzame določen prostor in porabi določeno količino podatkov v ozadju. Telefon lahko nastavimo tako, da aplikacije posodablja sam ali pa "ročno" skrbimo za posodobitve. "Ročni" način bi naj bil nekoliko boljši za daljšo vzdržljivost baterije.

Uporabljajte temnejša ozadja

Večina ljudi rada uporablja ozadja, še posebej raznorazna animirana ozadja - v bistvu gre za enega od zabavnih delov telefona. Zavedati pa se je potrebno, da ravno ta ozadja pomembno vplivajo na baterijo. Na Android napravah z AMOLED ekrani črna in temnejša ozadja varčujejo z energijo, kajti ekran uporablja zgolj energijo za osvetlitev barvnih pikslov. Črni piksli niso osvetljeni in zato porabijo manj energije. Da ne omenjamo, kako dobro izgledajo temna ozadja in kako bolj prijazna so do oči. Vsi verjetno poznamo tudi posebno obliko ozadij "live walpapers", kajne? Ta so znana po tem, da porabijo več energije kot statična ozadja, je pa res, da se efekt razlikuje od primera do primera. Gledano čisto splošno je verjetno kar dobra ideja ohraniti statično ozadje, saj s tem pomagamo bateriji. 

Zatemnite ekran

Veliki, svetli AMOLED in LCD ekrani niso požrešni samo za baterijo, temveč so agresivni tudi za naše oči. Vedno stremimo k temu, da karseda znižamo svetlost ekrana do mere, ko še lahko normalno upravljamo z napravo. Najprej primerjamo svetlost ekrana, ki jo telefon sam nastavi, s svetlostjo, ki je optimalna za naše oči. Zelo pogosto se zgodi, da je avtomatska nastavitev bolj svetla, kot bi jo dejansko potrebovali, kar pomeni, da lahko brez slabe vesti zmanjšamo svetlost. Postopek pri Androidu: Nastavitve - Zaslon - Svetlost. Postopek pri iPhonu: Nastavitve - Zaslon in Svetlost.                                                                                                                     

Preberi še:

Naučite se, kako povečati vzdržljivost baterije svojega pametnega telefona (2. del)Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled