Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Zgledi pri legendarnem Batmanu, 08.12.2019

Nove metode policije pri lovu osumljencev

screenshot2019-12-05at08.24.12.jpg

Kar 200 policistov iz Los Angelesa in okolice te dni preizkuša uporabo posebne naprave, ki v osumljenca izstreli niz močnih vrvic, ga zveže in mu onemogoči gibanje.

Tako imenovani BolaWrap, priročna napravica, ki jo že nekaj mesecev preizkušajo tudi v posebnih enotah ameriške vojske, proti osebi izstreli vrvico, ki se ovije okoli zgornjega dela telesa ali nog. Deluje na razdalji do 8 metrov.

Napravo naj bi razvili z željo, da bi imeli policisti in druge pooblaščene uradne osebe enostavnejše delo pri obravnavi osumljencev, ne da bi morali uporabiti silo. Ob testiranju so se že oglasili številni zagovorniki človekovih pravic, ki dvomijo v dobronamernost policije in predstavnikov drugih podobnih ustanov. Pri policiji se naprav veselijo, saj naj bi jim omogočila, da v miru opravijo svoje delo. “Nedvomno bomo z njimi zvezali kakšnega osumljenca, je za LA Times dejal Carlos Islas, vodja tamkajšnje policijske postaje.

Kot je še povedal, naprav ne bodo uporabljali kar vse povprek, temveč le v posebnih primerih. “Menim, da znamo presoditi, s kom imamo opravka, tako bomo z napravo onesposobili osumljence, ki denimo kažejo jasne znake duševnih bolezni. Na voljo imamo še številna druga orodja, da bi učinkovito onesposobili osumljenca. BolaWrap seveda ne bo deloval v vseh situacijah," je povedal Islas.

Številni policisti so zaradi morebitne uporabe že tarča kritik, ker naj bi napravo uporabili na neoboroženih posameznikih. John Raphling, raziskovalec pri organizaciji Human Rights Watch, je za BBC povedal, da bi naprava lahko privedla do zlorab. "Takšna orodja ustvarjajo iluzijo, da bo izvrševanje policijskih nalog manj nasilno," je dejal. "Dejansko bo lahko, kot smo to videli pri teaserjih in drugih manj nevarnih orožjih, uporabljena za dodatno razširjanje policijskega nasilja.”

Delovanje naprave

Podjetje, ki izdeluje napravo, jo opisuje kot ročni pripomoček za izstreljevanje vrvice iz kevlarja. Na koncu vrvice, ki jo naprava izstreli s hitrostjo več kot 150 m na sekundo, sta dva majhna kaveljčka, ki se zapičita na oblačilo osumljenca. Kot dodajajo, je osumljenec zvezan praktično brez bolečin. “Ker se osumljenec ne more premikati, ima policist več časa, da presodi situacijo in spelje postopek,” še dodajajo na uradni spletni strani proizvajalca.

Napravo že uporabljajo nekateri policisti v Kaliforniji in Severni Karolini, nedavo so z njo onesposobili moškega osumljenca, ki naj bi s kuhinjskim nožem zabodel dve osebi.

V ameriških medijih so napravo že povezali s stripovskim in filmskim junakom Batmanom, ki naj bi se boril proti zločincem z uporabo številnih modernih in izvirnih pripomočkov.

Naslednja novica:
Odličen set vadbenih elastik po nadvse ugodni ceni


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled