Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


The New York Times, 12.02.2019

Olimpijske medalje iz odpadne elektronike!

olympic_medals.jpg
Japonskemu olimpijskemu komiteju pri zbiranju elektronskih odpadkov pomagajo vsa večja japonska podjetja, ki tržijo elektronske naprave.

Številne države širom sveta tvegajo ekološko katastrofo zaradi starih računalniških sistemov in drugih zavrženih elektronskih komponent. Vsaj tako trdijo raziskovalci Organizacije združenih narodov, ki so v številnih doslej opravljenih raziskavah ugotovili, da mnoge države z elektronskimi odpadki že nevarno ogrožajo tako okolje kot tudi zdravje njihovih državljanov. Glavna krivca za kopičenje elektronskih odpadkov širom sveta pa sta Združene države Amerike in Kitajska, Japonska pa se bo tega problema lotila nekoliko drugače.

 

Japonski olimpijski komite je namreč v nedavni izjavi za javnost naznanil, da bo odpadni elektroniki povrnil življenje v obliki olimpijskim medalj. Odličja na prihodnjih olimpijskih igrah bodo namreč izdelana iz recikliranih pametnih telefonov, prenosnih računalnikov, procesorjev in drugih elektronskih odpadkov. Za ta namen so specializirana podjetja za recikliranje nevarnih odpadkov zbrala okoli 48 ton elektronskih odpadkov, kar naj bi zadoščalo za okoli 2.700 kilogramov brona 4.100 kilogramov srebra in okoli 30 kilogramov zlata.

 

Japonski olimpijski komite mora do pričetka olimpijskih iger leta 2020 zbrati še 15 odstotkov srebra in 6 odstotkov zlata, da bi lahko zadostil vsem potrebam. Ker pa je svet dobesedno preplavljen z elektronskimi odpadki so poznavalci prepričani, da ta pri zbiranju surovin za medalje ne bo imel večjih težav.

Naslednja novica:
Facebook in Google spremljata, katere pornografske strani obiskujete


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled