Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Elipay, 11.10.2018

Po nakupih s kriptovalutami − zakaj pa ne!

1_eligma1.jpg

.. Sistem Elipay omogoča takojšnja plačila s kriptovalutami v fizičnih in spletnih trgovinah, in sicer kar z mobilnim telefonom ..

Uporaba kriptovalut je bila doslej večinoma omejena na spletne menjalnice, zdaj pa prodira tudi v svet vsakdanjih nakupov. Želite na koncert, po športnih aktivnostih ali v nakupovalni center in pri tem plačati s kriptovalutami? Brez težav! V Sloveniji so tovrstni nakupi možni že na skoraj 140 lokacijah; med njimi so tako trgovine kot ponudniki storitev – bari, restavracije, frizerski saloni, čistilni servisi in kulturna ustanova, če omenimo le nekatere. Najštevilnejše so v ljubljanskem BTC Cityju, njihovo število pa vztrajno narašča tudi izven slovenske prestolnice.

Skeniraj in plačaj s kriptom

Podjetje Eligma razvija trgovalne rešitve na podlagi tehnologij, kot sta umetna inteligenca in veriženje blokov. Septembra je predstavilo sistem Elipay, sestavljen iz mobilne aplikacije za uporabnika in rešitve POS za trgovce. Potrošnik plača tako, da poskenira QR-kodo nakupa in nato potrdi transakcijo. Elipay trenutno omogoča plačevanje s kriptovalutami bitcoin, bitcoin cash in ether, trgovec pa plačilo prikladno prejme kar v evrih. Za integracijo pri trgovcu ni potrebna posebna programska oprema, saj se Elipay integrira v njegov obstoječi POS, možna pa je tudi uporaba spletne različice POS-a Elipay.

Aplikacija Elipay je na voljo za telefone z operacijskim sistemom iOS ali Android, in sicer z brezplačnim prenosom iz trgovin App Store in Google Play. Sistem omogoča enostaven polog kriptovalutnih sredstev, takojšnji prenos na račune drugih uporabnikov ter pregled trenutnega stanja in zgodovine transakcij. Za trgovce oziroma ponudnike storitev pa je rešitev zanimiva tudi zato, ker je transakcija takojšnja in brez zadostnega stanja na uporabnikovem računu ni mogoča. Lokacije, ki omogočajo tovrstno plačevanje, so  označene z rumeno nalepko Elipay, dostopne pa so tudi na spletni strani https://elipay.com/sl/lokacije.

Prihodnost v znamenju različnih valut

Elipay že omogoča nakup vseh najpomembnejših kategorij izdelkov in storitev – od hrane do gospodinjskih aparatov.  Na voljo je tudi že nekaj statistike o tem, kaj kripto navdušenci kupujejo največ, zlasti v BTC Cityju. Največji odstotek nakupov predstavljajo pijače, prigrizki in obiski restavracij,  sledijo pa obiski športno-rekreacijskih objektov ter tehnični izdelki.

Elipay bo sprva na voljo v Sloveniji, sledil pa bo prodor na mednarodno tržišče. V prihodnosti bo omogočal tudi integracijo plačilnih kartic in kartic zvestobe. To pomeni , da po nakupih ne bomo več hodili z množico najrazličnejših kartic in denarjem, temveč bo tovrstne »prtljage« precej manj, saj bo vse to shranjeno v mobilnem telefonu. Elipay bo ponujal tudi  univerzalni program zvestobe, v okviru katerega bodo uporabniki nagrajeni s kripto žetoni ELI. Podjetje Eligma si na ta način prizadeva, da se bodo s prednostmi kriptovalut lahko spoznali tudi tisti, ki jih doslej niso uporabljali, dozdajšnjim ljubiteljem pa seveda že omogoča, da jih lahko uporabljajo v vsakdanjem življenju. (P.R.)

Naslednja novica:
Iskratel predstavlja edinstveno programsko opredeljeno rešitev PON za uporabo pri operaterjih


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled