Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Uporaba mobilnih telefonov, 07.09.2020

Povečajte svojo produktivnost in zaklenite telefon v predal

2_work-desk-1205159_1920.jpg

V času nastajanja tega članka je bil moj telefon v predalu pisalne mize, zaklenjen. V bistvu je tam že cel dan, popolnoma iz mojega vidnega polja. Morda sem malce nervozen, ker zamujam številna obvestila, vendar samo malce; še vedno znosna raven stresa, ki ni prevelik motilec.

Morda se bo kdo našel in trdil, da je zaklepanje svojega telefona v predal za stopnjo pretirana poteza, vendar ugotavljam, da je to edini način, kako biti  zares produktiven. Na žalost to velja za vse ali pa vsaj večino ljudi, pa če se tega zavedajo ali ne - oz. če to verjamejo ali ne. Kot vse kaže letalski način ni več dovolj. 

Študija iz leta 2017, objavljena v The Journal of the Association of Consumer Research ugotavlja, da že samo prisotnost telefona - tudi, če je ta izklopljen in če ga kolikor se pač da uspešno ignoriramo - "znižuje kognitivno kapaciteto, ki nam je na voljo", kar v študiji imenujejo "odtekanje možganov". Torej, najslabše, kar se nam lahko zgodi zaradi prisotnosti telefona je, da trpijo naše kognitivne sposobnosti. "Če je v našem okolju, je skoraj tako, kot da bi nas klical k sebi. Avtomatsko mu posvečamo določen del pozornosti," pravi Adrian Ward, profesor v marketinškem oddelku na Univerzi v Teksasu. 


Dodal je še: "Problem ni samo v tem, da moramo ugotoviti, komu ali čemu nameniti pozornost, temveč se upreti avtomatskemu razmišljanju o telefonu. Dejansko smo prisiljeni posvetiti določen del kognitivnih virov upiranju". Ker so telefoni danes v naših življenih prevzeli toliko vsakdanjih vlog - nakupovanje, delanje seznamov, upravljenje urnikov, bujenje, komuniciranje itd. - zavzemajo dobršen del naše splošne pozornostne kapacitete. Če samo pomislimo, kako sami uporabljamo telefone, lahko hitro ugotovimo, da so nekdaj sijoče naprave, s katerimi smo se želeli igrati, postale integralni del vsega, kar počnemo. 


Enako velja za prenosnike in vse podobne naprave. V trenutku, ko naprava vstopi v naše okolje, niti ni nujno, da je to naša naprava, se naša kognitivna učinkovitost zniža. 


Kaj lahko mi, "sužnji tehnologije", sploh storimo?

Ali to pomeni, da nam preostane samo to, da vržemo telefone, prenosnike in tablice v smeti? Morda včasih ne bi bilo slabo kajne? Kljub temu obstaja nekaj manj ekstremnih ukrepov, s katerimi lahko minimiziramo "odtekanje možganov", ki ga povzročajo naše naprave. 


Prvi korak k "rehabilitaciji" je po mnenju dr. Warda to, da se sploh zavedamo, koliko zavestnih misli namenimo telefonu. Ne glede na to, ali se naprava nahaja v našem vidnem polju, ali jo direktno uporabljamo. Torej, zavedanje je že pol uspeha. 


Kar pa se tiče praktičnega nasveta, se spomnimo primera z zaklepanjem telefona v predal. To je verjetno še najbolj učinkovita in ne niti toliko ekstremna poteza kajne? Še boljša opcija bi bila, da bi telefon pustili v sosednjem oz. ločenem prostoru, kar pa se verjetno ne bo zgodilo kajne?


Če nam torej končno uspe spraviti telefon ispred oči, bodimo toliko disciplinirani in ne gledajmo telefona vsakih nekaj minut. Obstajajo številne raziskave, ki dokazujejo, kako lahko obvestila na telefonu imajo negativen vpliv na produktivnost. Študije celo kažejo, da potrebujmo do pol ure, da nadaljujemo z opravljanjen naloge, ko smo bili enkrat moteni. Kar se tiče sestankov, so prenosniki in telefoni spet dokazano tisti, ki znižujejo učinkovitost. Študije kažejo, da ljudje, ki med predavanji, izobraževanji, ali sestanki, uporabljajo prenosnik, je enako, kot da jih sploh ne bi bilo tam. Nekatera podjetja so na sestankih celo prepovedala uporabo prenosnikov. Če vam uspe, pustite prenosnik (in mogoče celo telefon) za svojo mizo. Ne samo, da boste tako bolj pozorni na vsebino sestankov, poveča se tudi možnost, da boste od sestanka celo nekaj koristnega odnesli. 


Dejstvo je, da ni enostavno kar tako pustiti tehnologijo, okrog katere smo zgradili življenje, ob strani. Če ste že poizkusili in vam ni uspelo pustiti telefon v predalu, brez skrbi. Potrebno je vztrajati. 

Naslednja novica:
Se nam obeta tudi PS5 Slim?


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled