Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Tehnologija, 17.09.2019

Prihaja čas telepatskega komuniciranja

augmented-3630004_1280.jpg

Kmalu bomo lahko komunicirali telepatsko, zahvaljujoč računalniškim vmesnikom v naših možganih. Dejstvo je, da se vse več ljudi zanima za različne parapsihološke sposobnosti. Vsi si želijo brati misli, biti jasnovidni, intuitivni itd.

Britansko znanstveno združenje Royal Society napoveduje, da se bliža čas nevroloških implantantov. Dotična tehnologija se napoveduje že kar nekaj časa, prav tako so bili že opravljeni prvi testi, vendar portal The Independent zdaj tudi končno ponuja bolj oprijemljive informacije o prihodnosti te tehnologije. V poročilu združenja lahko najdemo nove napovedi zanimivih načinov rabe možganskih vmesnikov. Ti bi naj bili sposobni različnih stvari, obenem pa opozarjajo na vprašanje zasebnosti. To sicer ne preseneča, kajti problemi se pojavljajo že pri uporabi pametnih ur in asistentov, vgraditi vmesnik v človeško telo pa je povsem nova zgodba.

»Ne govorimo samo o mislih, temveč senzornih izkušnjah, ki bi lahko prehajale od možganov do možganov«, piše v poročilu. Torej naj tukaj ne bi šlo za preprosto komunikacijo in prenos misli, temveč strokovnjaki napovedujejo še korak več. »Nekdo, ki uživa na dopustu, bi lahko prijatelju doma poslal 'nevrološko razglednico'. V njej bi lahko prijatelju pokazal, kaj vidi, okuša in čuti.

Da bi se inženirji pri Royal Society prepričali, da bo tehnologija v prihodnosti delovala tako, kot mora, so prosili vlado, da jim pomaga pri testiranju dotične tehnologije. The Independent poroča o tem, da podjetja, kot je recimo Facebook, že intenzivno delajo na lastnih sistemih. Pri sebi imajo tako razvoj sistema kot njegovo upravljanje. Edina težava, ki se je pojavila na dosedanji poti Royal Society je, da inženirji vrhunsko opravijo svoj del, zatakne pa se pri birokraciji in vprašanjih zasebnosti podatkov.

»Tehnologija bi lahko na ravni Velike Britanije prinesla velike ekonomske prednosti in popolnoma transformirala sektorje zdravstva in sociale«, so zapisali pri Imperial College London. Inženir in soavtor poročila, Christofer Toumazou, je za The Independent povedal: »Če razvoj dotične tehnologije ostane v rokah manjšega števila podjetij, potem to pomeni, da bodo komercialne aplikacije tehnologije bolj omejene in hkrati bolj nadzorovane. To je glavni razlog, zakaj smo se odločili, da pristopimo do vlade in poizkusimo na pravi način vpeljati tehnologijo v uporabo«.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Naslednja novica:
Najboljši pametni zvočniki letošnjega leta


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled