Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Intel 8086, 13.06.2018

Prvi procesor za osebne računalnike smo dobili pred 40 leti!

intel_c8086.jpg
Intel je s procesorjem 8086 dejansko spremenil svet!

Podjetje Intel je pred 40 leti (natančneje 8. junija leta 1978) pripravil prvi 16-bitni procesor 8086, ki je podatke preračunaval pri frekvenci osem megahercev. Izdelava tega procesorja ni bila enostavna, saj so za njegov razvoj potrebovali kar dve leti, pri tem pa so sodelovali štirje inženirji in 12 tehnikov. To je bilo za tiste čase povsem razumljivo, saj je delo potekalo povsem ročno in brez pomoči tehnologije, kot smo je vajeni danes.

Prvi procesor 8086 je bil leta 1978 ponujen v pridajo za takratnih slabih 87 ameriških dolarjev, podjetje Intel pa je za njegov marketing porabilo skupno več kot dva milijona ameriških dolarjev. Ta strategija se jim je na koncu seveda obrestovala. Danes širom sveta najdemo že več kot dve milijardi osebnih računalnikov, večina izmed njih pa temelji na Intelovih procesorjih, konkurenca na tem področju pa tudi po 40 letih še vedno močno zaostaja.

Pri Podjetju Intelo so obletnico prvega procesorja družine 8086 pred kratkim obeležili na svojevrsten način, saj so pripravili povsem nov procesor družine Core i7. Gre za edinstven procesor s prodajno oznako Core i7-8086K, ki ponuja vrhunsko zmogljivost, saj podatke preračunava s šestimi procesorskimi sredicami Coffee Lake in sicer pri privzeti frekvenci štiri gigaherce, kar je za 300 megahercov več od najzmogljivejšega Intelovega procesorja s procesorskimi sredicami Coffee Lake, ki je trenutno v prodaji. Novost pri polni obremenitvi porabi do 95 vatov električne moči, pri čemer se frekvenca delovanja lahko poviša tudi na pet gigahercov oziroma za 300 megahercev več od modela Core i7-8700K. Ker novi Core i7-8086K pri polni obremenitvi porabi do največ 95 vatov električne moči, pomeni, da ga lahko uporabimo kar v navezi z obstoječimi osnovnimi ploščami. Ta je v ZDA naprodaj za okoli preračunanih 360 evrov.

Naslednja novica:
Prednaročila za nove iPhone odslej tudi pri nas, cene pa so seveda astronomske!


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled