Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Microsoft Internet Explorer, 15.04.2019

Ranljivost v brskalniku Internet Explorer vas ogroža tudi, če ga ne uporabljate!

sdvldasvas.jpg
Nova ranljivost ogroža vse uporabnike operacijskih sistemov Windows 7, Windows 10 in Windows Server 2012 R2.

Spletni brskalnik Internet Explorer je med uporabniki svetovnega spleta poznan predvsem po ranljivostih, ki so doslej ogrozile že na milijone uporabnikov. Nedavno odkrita varnostna ranljivost pa je ena najhujših doslej, saj vas ogroža tudi v primeru, da spletnega brskalnika ne uporabljate. Dovolj je namreč, da je Internet Explorer na vašem računalniku le nameščen.

 

Nepridipravi dejansko izkoriščajo ranljivost, ki je prisotna v programski kodi in skrbi za upravljanje z datotekami HMT oziroma s formatom za arhiviranje spletnih strani. V primeru uspešnega napada lahko hekerji pridobijo dostop do lokalnih podatkov uporabnikov ter spremljajo uporabnikovo dejavnost. Ker operacijski sistem Windows za odpiranje datoteke vrste MHT privzeto uporablja spletni brskalnik Internet Explorer, so v nevarnosti praktično vsi uporabniki operacijski sistemov Windows. Za okužbo je namreč dovolj že klik na okuženo datoteko, ki nam jo nepridipravi pošljejo bodisi po elektronski pošti bodisi preko spletnih klepetalnic ali družbenih omrežij.

 

Nova ranljivost ogroža vse uporabnike operacijskih sistemov Windows 7, Windows 10 in Windows Server 2012 R2. Varnostni strokovnjaki so podatke o ranljivosti objavili kljub temu, da podjetje Microsoft za spletni brskalnik Internet Explorer še ni pripravilo popravka. Glavni krivec za to pa je ravno podjetje Microsoft, saj to na zahtevo varnostnih strokovnjakov ni želelo izdati nujnega varnostnega popravka. Čeprav bo posodobitev za Internet Explorer kmalu na voljo, je tej ranljivosti trenutno izpostavljenih več milijonov uporabnikov operacijski sistemom Windows širom sveta.

 

Novi zlonamerni programski kodi, ki vam lahko pošteno zagreni življenje, se na srečo lahko izognete na zelo preprost način. Med najpomembnejšimi varnostnimi priporočili gre upoštevati, da ne odpirate sumljive elektronske pošte in priponk od neznanih pošiljateljev. To velja tudi za priponke oziroma datoteke, ki jih prejmete od neznancev preko družabnih omrežij.Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled