Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Blazing Chrome, 29.07.2019

Recenzija: Blazing Chrome - poslastica za ljubitelje Contre

blazing_chrome_1.jpg
Celotno izkušnjo je možno odigrati solo ali v dvoje.

Letošnje leto je precej naklonjeno ljubiteljem retro iger, še posebej tistim, ki se navdušujejo nad legendarno japonsko streljačino Contra. Njeni prvotni ustvarjalci, Konami, letos namreč praznujejo 50. obletnico delovanja, zato so že v juniju izdali zbirko desetih iger pod naslovom Contra Anniversary Collection. Za povrhu je proti koncu septembra obljubljeno še novo nadaljevanje Rogue Corps, ki pa je s prvimi napovedniki privržence franšize pustilo precej ravnodušne.

Hvalnica "run and gun" klasikam

Na srečo zdaj vtis popravlja brazilska razvojna ekipa Joymasher s pravim poklonom tej vplivni strelski ploščadarici. Blazing Chrome, ki je na voljo za PC, PlayStation 4, Xbox One in Nintendo Switch, namreč že s16-bitnim uvodnim zaslonom daje vedeti, da je namenjena nostalgikom, želnih zahtevne 2D akcije.

Težka, a ne pretežka

Navkljub težavnosti je igra precej dostopna tudi za nepoznavalce žanra. Vsak prejet zadetek resda pomeni izgubo življenja celo na najenostavnejši težavnostni stopnji, a ker so nivoji razdeljene v tri segmente s kontrolnimi točkami, je celotna izkušnja bistveno bolj prizanesljiva kot Contra ali Metal Slug.

Dobrodošli v 21XX

Pri tem so v uteho dodatna orožja, mali robotski pomočniki in stilska vozila, ki krasno sovpadajo z minimalistično post-apokaliptično pripovedjo o boju proti umetni inteligenci. Če temu prištejete še udarno "retrowave" glasbeno podlago, všečno grafično plat, domiselne šefovske bitke ter seveda barvit nabor junakov, ki se zdi kot izposojen iz kultnih iger tipa Alien Storm, je recept za uspeh zagotovljen.

Retro kot se šika

Mlada neodvisna ekipa iz Brazilije s svojim četrtim izdelkom dokazuje, da res razume retro, kot pravi njen slogan. Blazing Chrome je za malo več kot 15 € razmeroma kratka izkušnja, ko enkrat naštudirate pasti, razporeditev nasprotnikov in vzorce napadov neusmiljenih šefov, vendar s tem hkrati ostaja zvesta temeljem, ki so jih začrtali vplivni predstavniki "streljaj in teci" podžanra. A ne smemo pozabiti na zabavno lokalno večigralstvo, različne težavnostne stopnje, dodatne načine in like, ki postanejo dosegljivi po prvem končanju igre. Za piko na i pa poskrbi zaključna sekvenca, ki precej nesubtilno namigne, da igra utegne dobiti nadaljevanje. Zagreti oboževalci Contre, Metal Slug in podobnih naslovov prav gotovo ne bi imeli nič proti.

Povzetek:


+ nalezljiva glasbena podlaga
+ lokalno večigralstvo
+ raznolike in dinamične stopnje
+ intenzivne šefovske bitke

- manko hitrega "restarta" stopenj
- na trenutke frustrirajoče kontrole

Ocena: 8/10

Naslednja novica:
Nove metode policije pri lovu osumljencev


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled