Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Streets of Rage 4, 23.05.2020

Recenzija: Streets of Rage 4 - dosleden povratek ikonične pretepačine

sor4_1.jpg
Cena igre znaša 24,99 evrov, v prodaji pa je za računalnike in vodilne konzole.

Po vrnitvi osemdesetih se zdi, da je zdaj čas še za konkreten povratek devetdestih let - če so sploh kdaj zares šla stran. In četudi so izidi retro iger že dolgo del našega vsakdana, se redko zgodi, da stare uspešnice po desetletjih premora dobijo nadaljevanje, ki povrhu ostane zvesto izvirnim idejam. A prav to se je pred kratkim zgodilo slavni Segini pretepaški seriji Streets of Rage, za katero je francoska zasedba Dotemu v sodelovanju z Guard Crush Games ustvarila četrti del. Pa je bilo to nadaljevanje vredno dolgega čakanja ali bi bilo bolje, če bi ta ikonični "beat 'em up" ostal v devetdestih?

Zvestoba do groba

Streets of Rage nikoli ni bil znan po kompleksni igralnosti, je pa brez soigralca zaradi velikega števila nasprotnikov znal biti precej zahteven. Igro je prav zato zaznamoval zabaven način za dva igralca, po katerem so tedaj posegli tudi mnogi drugi naslovi. V četrtem poglavju ni nič drugače, s tem, da je sedaj poleg lokalnega načina na voljo tudi spletno večigralstvo. Igralci tako po nevarnih ulicah lahko popeljejo kakšnega od starih znancev, med katerimi sta v ospredju Axel Stone in Blaze Fielding, kot nove like, ki nekoliko razgibajo igralnost. Posebej prijetna popestritev je rokerica Cherry, ki je sposobna teka in tepežkanja zlikovcev z električno kitaro. A borilni sistem kljub vsemu ostaja preprost kot v izvirnikih, saj večinoma zahteva zgolj uporabo dveh tipk. Ena je namenjena osnovnim udarcem, druga močnejšim, ki porabljajo zdravje, pritisk obeh hkrati pa sproži najbolj učinkovit napad.

Nova podoba za novo generacijo
Namesto pikseliranega videza, za katerega se odločajo prenekateri izdelovalci retro iger, so pri Dotemu izbrali sodobnejšo stripovsko podobo, ki jo je z nižanjem ločljivosti sicer možno približati izvirnikom. Prav tako ne manjka obsežnih grafičnih nastavitev za tiste z nekoliko šibkejšim sistemom in možnost prilagoditve tekstur za hrano, ki prinaša zdravje. Pohvaliti pa velja tudi energično retrowave glasbeno podlago, pod katero so se podpisali Olivier Deriviere, Yuzo Koshiro, Motohiro Kawashima ter drugi znani skladatelji videoigričarskih melodij. Ta namreč zveni tako sveže kot znano in v vsakem od dvanajstih nivojev pričara distinktivno vzdušje.

Streets of Rage 4 je nadaljevanje, ki piha na dušo ljubiteljem originalov. Morda kar nekoliko preveč. Navsezadnje so igre v zadnjih dveh desetletjih močno napredovale in danes za zabavo marsikdo potrebuje več kot le udrihanje po dveh tipkah - še posebej v izkušnji, ki poleg pretepanja nima za ponuditi prav veliko. A kdor išče preprost starošolski "beat 'em up" s prijetnim večigralstvom, bo med ponudbo trenutno aktualnih naslovov težko našel kaj boljšega.

Povzetek:


+ Zabaven slavospev izvirni trilogiji
+ Lokalno in spletno večigralstvo
+ Prijetna retrowave glasbena podlaga


- Recikliranje nasprotnikov
- Malce previsoka cena


Ocena: 7/10

Naslednja novica:
Huawei gradi brezhibno z umetno inteligenco podprto življenje


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled