Računalništvo, telefonija
06.02.2020 20:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung QLED vs. LG OLED: Primerjava dveh najboljših televizijskih tehnologij

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Dve konkurenčni znamki televizij uporabljata precej podobna akronima za poimenovanje svojih najboljših televizijskih sprejemnikov, vendar sta Samsungov QLED in LG-jev OLED različni, kot psi in mačke. Zadnjih nekaj leti je Samsung, najbolj popularen proizvajalec televizij na svetu, imenoval svoje televizije »QLED«. Leto 2020 bo za Samsung na področju televizij še eno pomembno leto, kajti pripravili so masivno QLED serijo, s tremi različnimi 8K televizijami, številnimi »mainstream« modeli in dizajnersko posebnimi modeli, kot so The Frame, Serif in povsem novi Sero TV – vsi z oznako Q. Istočasno LG za letos pripravlja OLED serijo šestih televizij, od relativno poceni modela BX, do pregrešno dragega 8K modela ZX in brutalno dragega RX-a, ki se razvija, kot platno in stane $60.000.


Če pogledamo zadnjih nekaj let primerjav spletnega portala CNET, je LG s svojimi OLED televizijami ponujal boljšo splošno kvaliteto slike od Samsunga. Zadnji tak primer je bil LG B9 proti Q80, oba 65-inčna televizorja s ceno $1.800. LG OLED je »zmagal«, in sicer s superiornim kontrastom in »off-angle« načinom gledanja. Samsung je bil sicer svetlejši, vendar gledano v celoti ni dosegel ravni kvalitete OLED-a.


OLED vs. QLED bitka pa sega pred čas Samsunga in LG-ja. Tudi je recimo svoje najboljše televizije označeval kot »QLED«. CNET je tako 6K, kot tudi 8K model, imenoval za najboljši »ne-OLED« televizor, ki so ga lani testirali.


Testi najnovejših modelov v letošnjem letu sicer še niso bili izvedeni – prodaja se namreč prične pomladi – vendar strokovnjaki napovedujejo, da bo OLED tehnologija še naprej nadvladala QLED televizije. Pa si poglejmo zakaj je temu tako:


QLED televizija je samo LCD televizija s kvantnimi pikami


Pa začnimo s hitrim pregledom obeh tehnologij.

  • OLED pomeni “organic light emitting diode.”
  • QLED (tako pravi Samsung) pomeni “quantum dot LED TV.”
  • OLED je povsem drugačna tehnologija od LCD-ja, ki danes predstavlja glavno televizijsko tehnologijo.
  • QLED je variacija LED LCD, sliki pa dodaja kvantne pike.
  • OLED tehnologija deluje tako, da piksli oddajajo lastno svetlobo.
  • QLED je tako kot LCD, transmisivna tehnologija, zanaša pa se na LED osvetlitev.

Najbolj pomembno je, da si zapomnimo, da je QLED bližje klasični LCD tehnologiji kot OLED.

Kvantne pike so mikroskopske molekule, ki oddajajo lastno, drugače obarvano svetlobo, ko do njih pride svetloba/luč. Pri QLED televizijah pa so pike prav tako prisotne, vendar jih »sproža« LED svetloba iz ozadja. Ta svetloba potem potuje skozi nekaj ostalih plasti znotraj  televizije, med drugim tudi skozi LCD plast in tako nastane slika. Svetloba iz LED vira se prenaša skozi plasti do površine ekrana, zaradi česar jo imenujemo transmisivna.


Samsung uporablja kvantne pike v LCD televizijah od leta 2015, prva QLED televizija pa je izšla leta 2017. Samsung poroča, da so se kvantne pike skozi čas močno razvile – najbolj je viden napredek na področju barve in svetlobe. Strokovnjaki pa vseeno pravijo, da je večina boljše kvalitete slike prišla na račun drugih faktorjev kvalitete slike.


Tudi ostali proizvajalci televizij uporabljajo kvantne pike v LCD televizijah, med drugim tudi Vizio in Hisense, vendar jih ne imenujejo QLED televizije.


OLED televizija je nekaj povsem drugega kot LCD televizija

LCD tehnologija dominira na trgu »flat« televizijskih panelov že kar nekaj časa. Je precej cenejša od OLED televizij, še posebej, če govorimo o večjih dimenzijah, prav tako pa lahko številni proizvajalci po svetu, med drugim tudi LG, sami proizvajajo LCD.


OLED tehnologija je drugačna, ker ne uporablja LED luči za proizvajanje svetlobe. Namesto njih luč proizvaja milijon posameznih OLED pikslov. Piksli sami – majhne pike, ki sestavljajo sliko – oddajajo svetlobo, kar je glavni razlog, da tehnologijo imenujemo emisivna. Ta razlika vodi v različne efekte kvalitete slike, nekateri med njimi tehtnico nagibajo na stran LCD-ja, (in QLED-a), vendar pa jih večina prinaša večjo korist za OLED tehnologijo.


Poleg zgoraj omenjenih ameriških blagovnih znamk, v Evropi OLED televizije prodajajo še Panasonic, Philips, Grundig in ostali. Vsi pa uporabljajo panele, ki jih proizvaja LG Display.


QLED vs. OLED: primerjava kvalitete slike

Kvaliteta slike QLED televizij varira bolj kot OLED. Tako Samsung kot TCL imata v svojem portfelju različne serije QLED televizorjev in izkazalo se je, da dražji modeli delujejo veliko bolje od cenejših. Razlog pa je, ker največje izboljšave v kvaliteti slike QLED ekranov niso povezane s kvantnimi pikami. Namesto tega so rezultat svetlosti, boljših kotov gledanja in nekaterih drugih lastnosti, ki jim pomagajo, da premagujejo QLED televizije, ki nimajo teh lastnosti.

Spletni portal CNET je do zdaj testiral precejšnje število OLED televizij in vse ocenil s podobno kvaliteto slike – vsi modeli so prejeli oceno 10/10. Obstaja sicer nekaj razlik med različnimi OLED televizijami, vendar še zdaleč ne toliko, kot je razlik med QLED modeli.


OLED ponuja boljši kontrast in črne barve. Eden najbolj pomembnih faktorjev kakovosti slike so črne barve. OLED-ova emisivna narava pomeni, da lahko dotični modeli televizij popolnoma ugasnejo neuporabljene piksle, za skorajda dobesedno neskončen kontrast. QLED/LCD televizorji, tudi tisti najboljši, nekaj svetlobe prepustijo, kar vodi v sprano črno barvo in izstopajoče se svetle sekcije.


QLED televizorji so svetlejši. Najbolj svetli QLED in LCD televizorji so lahko svetlejši od najbolj svetlih OLED modelov, kar je prednost predvsem v svetlih prostorih in pri HDR vsebinah. V testiranjih portala CNET se je izkazalo, da OLED televizije še vedno dosegajo močno svetlost, ne glede na prostor, njihov superiorni kontrast pa jim omogoča boljše splošne HDR slike kot katerikoli QLED/LCD model televizije.

Resolucija, barva, procesiranje videa in ostali faktorji kvalitete slike so praktično enaki. Večina QLED in OLED modelov ima enako, 4K resolucijo, oboji pa lahko dosežejo tudi 8K resolucijo. Nobena od predstavljenih tehnologij nima bistvene prednosti v zgoraj izpostavljenih faktorjih.

QLED televizorji so lahko večji in manjši (in cenejši)

Na trgu so trenutno samo štiri velikosti OLED televizij: 55-, 65-, 77- in 88-inčne, medtem ko bo 48-inčna verzija naprodaj še letos 2020. Glede na to, da 77- in 88-inčna velikost stane okrog $4.000, so realno dosegljive kupcem zgolj tri velikosti. Medtem pa so Samsungove QLED televizije na voljo v večih velikostih: 32-, 43-, 49-, 55-, 65-, 75-, 82-, 85- in celo 98-inčni varianti. Seveda pa so lahko “ne-QLED” LCD televizije še manjše.

Velika prednost za QLED in LCD ekrane pred OLED ekrani je cena “mainstream” velikosti, preko 65 inčev. Veliki televizije so na trgu najhitreje rastoči segment, ki ne kaže znakov upočasnjevanja. Kot smo že omenili, LG-jev 77-inčni B9 OLED stane $4.000. TCL-jev 75-inčni televizor stane $2.600, Samsugov 75-inčni Q70 QLED stane $2.000, najcenejši, 75-inčni QLED, Q60R, pa stane $1.500. Dejstvo je, da nobeden od teh QLED modelov ne more prehiteti OLED modele, stanejo pa vseeno precej manj.


55- in 65-inčni model, “high-end”, najboljši QLED model, kot sta recimo Samsung Q90 in 8K Q900A, staneta več, kot najcenejši OLED. Omeniti pa velja, da obstaja kar nekaj ostalih, manj dragih QLED televizorjev, ki pa nudijo slabšo kvaliteto slike. 


Kakšna prihodnost čaka OLED in QLED televizije

Vse dokler ne bodo opravljeni testi najboljših televizij letos, tako QLED, kot OLED, ne bomo prepričani, kdo je letošnji zmagovalec – še vedno pa se zdi, da bodo to OLED televizije. Lansko leto in tudi letos sta Samsung in TCL izboljšala “high-end” QLED kvaliteto slike, da bi premagala OLED, medtem ko LG, razen izboljšave procesiranja, ni naredil ravno veliko. Model C9 ni se ni izkazal kot pretirano boljši od predhodnikov in zato pričakujemo, da bodo LG-jevi letošnji modeli ponudili podobne izboljšave. Ne glede na vse in če računamo na splošne razlike med OLED in QLED tehnologijo, bi nas vsekakor močno presenetilo, če bi letošnja QLED tehnologija premagala OLED.


Kaj pa pravi prihodnost? Samsung razvija lastno OLED televizijo (ponovno), in sicer investira 11,1 milijarde ameriških dolarjev v novo proizvodnjo “QD” ekranov, ki so v bistvu OLED ekrani z drugačnim poimenovanjem – k temu bo dodal kvantne pike. Samsung si želi poganti produkcijo leta 2021, kar pomeni, da lahko pričakujemo nekaj prvih prototipov že naslednje leto.                                                                                                                                                                                         


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več