Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


The New York Times, 16.06.2019

Španska liga prikrito vohunila za uporabniki mobilne aplikacije!

app-oficial_v3_en.jpg
Španska nogometna liga je prekrito shranjevala tako lokacijske podatke kot govor uporabnikov.

Pri uporabi sodobnih spletnih storitev smo se nekako že navadili na to, da se v zameno za dobro storitev moramo odreči delčku zasebnosti. Težava pa se pojavi tedaj, ko tehnološka podjetja poseg v zasebnost ne razkrijejo ali pa ko mobilna aplikacija izvaja določeno »dejavnost« v ozadju, za katero uporabniki ne vedo. To se je nedavno pripetilo vsem tistim, ki so nedavno na pametne mobilne telefone ali tablične računalnike namestili mobilno aplikacijo španske nogometne lige »La Liga«.

 

Mobilna aplikacija španske nogometne lige »La Liga« je v praksi prikrito beležila lokacijo njenih uporabnikov, s pomočjo mikrofona pa je snemala okoliški zvok. Dodatna »funkcija« je bila pripravljena zgolj z namenom, da bi španska nogometna liga odkrila lokale, kjer so brez ustreznega dovoljenja in plačila prenašali tekme La Lige. Uporabniki so morali sicer ob namestitvi mobilne aplikacije potrditi oziroma klikniti na obvestilo da ji dovolijo dostop do lokacije in mikrofona, ker pa ti niso bili obveščeni o namenu, je moral tu posredovati španski informacijski pooblaščenec.

 

Zaradi prikritega vohunjenja je informacijski pooblaščenec španski nogometni ligi seveda »dodelil« kazen. Ta je bila namreč kaznovana z denarno kaznijo v višini 250 tisoč evrov. Poleg tega bo morala španska nogometna liga sporno funkcijo iz njihove mobilne aplikacije odstraniti, čas za to pa ime do konca meseca junija. To bo izvedeno v obliki posodobitve mobilne aplikacije.

Naslednja novica:
Facebook: novost Popular Photos v fazi testiranja


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled