Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Google Android, 09.08.2020

V Evropi imajo kupci naprav Android končno možnost izbire brskalnika

google-on-your-smartphone-needpix-768x512.jpg
Evropski kupci naprav Android imajo sedaj možnost izbire tako spletnega iskalnika kot brskalnika.

Evropska komisija je podjetju Google že pred časom prisodila zelo visoko denarno kazen, in sicer v višini kar preračunanih 4,34 milijard evrov, glavni krivec za to pa je bil mobilni operacijski sistem Android. Šlo je predvsem za to, da je računalniški gigant prepričeval uporabnike pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android, naj uporabljajo njegove aplikacije in storitve namesto konkurenčnih, predvsem pa mobilni spletni brskalnik Chrome in spletni iskalnik Google. Postopek preiskave s strani evropske komisije se je namreč nanašal na prednameščene aplikacije v mobilnem operacijskem sistemu Android, saj je podjetje Google prisililo proizvajalce mobilnih naprav in mobilne operaterje k nameščanju njegovih mobilnih aplikacij, in sicer v zameno za določene ugodnosti, predvsem finančne.

 

Čeprav so pri podjetju Google dlje časa vztrajali, da z nameščanjem mobilnega spletnega brskalnika Chrome in privzeto nastavitvijo spletnega iskalnika Google niso kršili evropske protimonopolne zakonodaje, so nedavno pristali na zahteve Evropske unije. To pomeni, da bodo kupci novih mobilnih telefonov ali tabličnih računalnikov Android imeli možnost, da ob aktivaciji mobilnega operacijskega sistema Android sami izberejo tako prevzeti mobilni spletni iskalnik kot prevzeti spletni brskalnik, kot sta na primer FireFox ali Opera.

 

Pri tem velja omenit, da imajo uporabniki pametnih telefonov Android v Rusiji možnost izbire mobilnega iskalnika že vse od avgusta leta 2017. Takrat je delež iskanja s pomočjo spletnega iskalnika Google znašal 60 odstotkov, le leto pozneje je spletni iskalnik Yandex uporabljala že polovica uporabnikov. Marca letos pa se je delež ruskega spletnega iskalnika povzpel že na 56 odstotkov. To dejansko kaže na to, da vsi ne prisegajo na storitve podjetja Google, uporabljajo pa jih zgolj zato, ker imajo težave s prehodom na konkurenčne rešitve.

Naslednja novica:
Online študij INFORMATIKE je zadetek v polno


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled