Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Računalniške novice 13-14/XXIII, 12.07.2018

Varno na dopust

varnost_dopust.jpg

Poletje je tu, kar pomeni, da so počitnice in dopusti v polnem razmahu. Pred odhodom na morje, potovanje ali izlet zato poskrbite za čim boljše varovanje svojega doma, da ob vrnitvi ne boste neprijetno presenečeni. Vlomilci in tatovi namreč niso na dopustu, nepremičnine in premičnine, ki samevajo, pa so najlažja tarča, zato jih je treba zaščititi, preden je prepozno, in sicer z različnimi elektronskimi pripomočki in napravami. Prav tako je treba paziti tudi na stvari, ki jih vzamemo s sabo na morje, saj so tudi tam prisotni priložnostni žeparji.


Alarmni sistemi
Klasični alarmni sistemi so preteklost, saj sodobni sistemi že dolgo niso več zgolj sirene, ki se sprožijo ob nepooblaščenem vstopu v objekt. Sodobni alarmni sistemi namreč nudijo celovito varovanje vaše hiše, stanovanja ali poslovnega objekta pred vlomilci, kot tudi socialno obliko varovanja, v katero se uvrščajo klic v sili, varovanje pred požarom in uhajanjem plina, obveščanje ob sprožitvi alarma na različne načine (SMS sporočila, klic na mobilni telefon ali stacionarni telefon, sporočilo znotraj aplikacije za upravljanje sistema ter zvočne sirene) ter možnost žične ali brezžične povezave posameznih delov sistema v celoto, ki se jo lahko upravlja prek mobilnih naprav na daljavo.

Videonadzorni sistemi
Videonadzorni sistemi danes postajajo vse bolj potrebni za varnost ljudi in premoženja ter nadzor delovnih procesov. Kamere za videonadzor so zato vedno bolj prisotne tudi pri stanovanjskih objektih, predvsem za rekonstrukcijo dogodkov oziroma nadgradnjo alarmnega sistema. Videonadzor vam namreč omogoča opazovanje vašega premoženja tudi iz oddaljene lokacije prek interneta ali telefona. Digitalni videonadzor vam prihrani čas in denar, hkrati pa se lahko v vsakem trenutku prepričate, ali je vse v redu z vašo nepremičnino. Ker so ti sistemi cenovno vse bolj dostopni, ni razloga, zakaj si ga ne bi privoščili tudi vi.

Avtomatizacija varnosti
Večina sodobnih varnostnih sistemov ali posameznih varnostnih rešitev je povezanih s pametnimi mobilnimi napravami oziroma namenskimi aplikacijami. V kombinaciji z različnimi senzorji pa lahko sistem sam poskrbi, da sta vaš dom in pisarna vedno varna, saj se ob vašem odhodu samodejno vklopi in ob vašem prihodu tudi izklopi, da slučajno po nepotrebnem ne sprožite alarma. Določeni deli sistema pa so takšni, da se pravzaprav nikoli ne izklopijo, saj vam lahko rešijo življenje. Tu govorimo predvsem o detektorjih dima, ki nas opozorijo na prisotnost človeku nevarnega plina in nam tako omogočijo pravočasno evakuacijo iz objekta. Avtomatizacija varnosti je zaradi vse bolj pametnih varnostnih naprav prej pravilo kot pa izjema ...

Celoten članek si lahko preberete v aktualni številki revije.


V tokratni številki revije Računalniške novice ne spreglejte niti:

Nova številka je že v prodaji, dobite pa jo na vseh bolje založenih prodajnih mestih revij in časopisov.

Naslednja novica:
Brezplačni VPN za mobilni brskalnik Opera


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled