Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Velika Britanija, 15.06.2019

Več kot tretjina najhitreje rastočih se tehnoloških podjetij v Evropi je stacioniranih v Veliki Britaniji

cabin-1763512_1920.jpg

Po podatkih vladne raziskave je v Veliki Britaniji trenutno  več tehnoloških podjetij vrednih vsaj $1bn (£786m/€884m) kot v katerikoli drugi državi v Evropi. Raziskovalci so prišli do ugotovitve, da so britanski podjetniki zgradili 72 tovrstnih podjetij v zadnjih 20-ih letih, med njimi kar 13 podjetij v zadnjem letu. Brez Britanci so zgolj v ZDA in na Kitajskem, Nemčija ima 29 takšnih podjetij, medtem ko jih ima Indija 26.


Avtorji raziskave so člani vladne organizacije »Digital Economy Council«, katere člani prihajajo iz podjetij Google, BT, techUK in Apple. Kot zanimivost naj povemo, da so v tem istem časovnem obdobju v ZDA in na Kitajskem uspeli zgraditi kar 703 in 206 tehnoloških podjetij, ki spadajo v kategorijo t. i. »samorogov«. O Veliki Britaniji ni ravno pogosto govora, ko beseda nanese na tehnološke velesile, čeprav lahko ravno v tej raziskavi vidimo, da gre za tehnološko izjemno močno državo.


Podjetje Deliveroo, ki ponuja dostavo hrane in Revolut, aplikacija namenjena spletnim prenosom denarja, spadata med »start-up« podjetje, ki so v zadnjih letih postala »samorogi« - termin, s katerim ekonomisti imenujejo zasebna podjetja, ki so ocenjena na več kot $1bn (£786m/€884m).


Raziskava je nastala po tem, ko se je razširila novica, da naj bi globalna tehnološka podjetja obljubila £1.2bn (1.34 milijarde evrov) investicij v Veliko Britanijo. Če sicer pogledamo pred kratkim objavljen seznam Fortune 500 se ta številka ne zdi ravno velika, vendar se moramo zavedati, da so številke v Veliki Britaniji, predvsem ko govorimo o »samorogih« precej manjše.


Aktualna predsednica vlade Združenega kraljestva, Theresa May, bo med drugim v kratkem naznanila tudi vladno investicijo v višini 171.3 milijona evrov v razvoj kvantnega računalništva, dodatnih 200 milijonov evrov pa naj bi prispevala tudi industrija, ki bo fokus namenila pospeševanju razvoja zdravil. Farmacevtski sektor je v Veliki Britaniji eden najmočnejših in zato se veliko pozornosti namenja ravno vlaganju v to področje.


Mayjeva pravi: »Že v tem trenutno smo eden najboljših in najbolj optimalnih krajev na svetu za zagon in gradnjo tehnološkega podjetja. Naš tehnološki sektor raste 1,9-krat hitreje kot preostanek ekonomije, s tem pa prispeva več kot 150 milijard evrov na letni ravni. Ne glede na to, kako uspešni smo danes, pa moramo, če seveda želimo obdržati položaj globalnega vodje, razvijati tehnologijo še naprej in poskrbeti, da ne zaspimo na starih lovorikah«.


K temu je dodala še željo, kjer bi vsi, ki si želijo razvijati svojo revolucionarno tehnološko idejo, najprej pomislili na Veliko Britanijo. »To je vsekakor velik izziv, s katerim se morata soočiti tako vlada kot industrija skupaj, je dodala Mayjeva. Ta bo gostila okroglo mizo svetovnih tehnoloških velikanov, med katerimi bodo Microsoft UK, Google in mobilna banka Monzo.

 

Tema okrogle mize bo med drugim tudi 2,500 novih izobraževalnih mest na področju umetne inteligence in podatkovne konverzije, ki bodo na voljo naslednje leto, poleg tega pa bo Velika Britanija zelo resno pristopila k novim študijskim programom tehnološke konkurenčnosti. S tem seveda želijo zagotoviti, da Velika Britanija ostane privlačna za nove poslovne ideje.

Naslednja novica:
Twitter prepoveduje vse plačane oblike političnih oglasov


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled