Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Piškotki, 12.09.2020

Vse, kar morate vedeti o piškotkih

tracking-cookies.jpg.optimal.jpg

Večina spletnih strani, ki jih obiskujemo dandanes, na tak ali drugačen način uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Čeprav je raba piškotkov običajno neškodljiva, jo lahko nekateri ljudje vzamejo kot vsiljivo in zato želijo blokirati nekatere ali vse piškotke ali celo izbrisati piškotke, ki so že bili poslani. 

Piškotki (ang. Cookeis) so navadno majhne tekstovne datoteke, katere imajo določen ID in so shranjene na našem računalniku. Piškotki se kreirajo, ko uporabimo brskalnik za dostop do neke spletne strani, katera uporablja piškote za sledenje našega gibanja po spletni strani. Če prenehamo z ogledom spletne strani in se na njo kasneje vrnemo, potem nam piškoti pomagajo nadaljevati tam, kjer smo ostali in podobno. Zapomnijo si prijave, selekcijo tem, preference ter ostale nastavitve, ki si jih uporabniki lahko sami prilagodijo. Piškotki so tekstovne datoteke, ki na našem strežniku prepoznajo vaš računalnik. Piškotki sami po sebi ne prepoznajo individualnega uporabnika, pač pa računalnik, ki je bil uporabljen pri dostopu na spletno stran.


Ko se uporabnik ob vsakem naslednjem obisku vrne na stran, jo brskalnik "pokaže" strežniku ter tako ohrani nastavitve, ki jih je uporabnik že uporabil ter tako omogoči uporabniku enkratno prijavo brez vnovičnega vnašanja uporabniškega imena in gesla ob vsakem naslednjem obisku. Piškotke uporablja večina vodilnih oz. kar večina dobrih spletnih strani.

Upravljalci spletnih strani smejo uporabljati piškotke le, če se uporabnik strinja in, če so mu bile vnaprej ponujene vse informacije glede obdelave njegovih podatkov, kot to določa Zakon o varstvu osebnih podatkov. Ta pravi, da mora upravljalec uporabniku podati informacije o upravljalcu osebnih podatkov in njegovem morebitnem zastopniku ter namenu obdelave podatkov. Piškotek se na odjemalca naloži šele, ko je uporabnik jasno seznanjen z uporabo piškotkov in, ko potrdi, da se jih lahko uporablja.

Obstajata tudi dve izjemi, pri katerih lahko upravljalec spletnega mesta uporablja piškotke, ne da bi od uporabnika pridobil dovoljenje za uporabo. To so piškotki, ki so potrebni izključno zaradi prenosa sporočila
po elektronskem komunikacijskem omrežju in piškotki, ki so nujno potrebni za zagotovitev storitve informacijske družbe, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahteva. Piškotek za katerega velja izjema naj bi trajal le toliko časa, kot je nujno potrebno za dosego njegovega namena. Veliko lažje je govoriti o izjemi pri sejnih piškotkih kot pri dolgotrajnih piškotkih, saj je pri dolgotrajnih piškotkih potrebna utemeljitev, zakaj je tako dolg rok nujno potreben. Če ta rok trajanja ni nujno potreben piškotek ne spada pod izjeme. Prav tako lažje uveljavljamo izjemo pri lastnih piškotkih, ki jih postavi dejansko obiskana spletna stran, kot pa pri piškotkih, ki jih postavljajo tretje strani.

Poznamo različne vrste piškotkov:

Začasni piškotki ali piškotki seje: so iz računalnika odstranjeni, ko zaprete brskalnik. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, npr. elementov v nakupovalnem vozičku.

Trajni piškotki ali shranjeni piškotki: v računalniku ostanejo tudi, ko zaprete brskalnik. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje informacij, npr. vpisno ime in geslo, tako da se ni treba vpisati vsakič, ko obiščete neko mesto. Trajni piškotki lahko v računalniku ostanejo več dni, mesecev ali celo let.

Lastni piškotki: so s spletnega mesta, ki si ga ogledujete, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke včasih uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko naslednjič obiščete to mesto.

Drugi piškotki: so iz oglasov drugih spletnih mest (npr. pojavnih oglasov ali reklamnih trakov) na spletnem mestu, ki si ga ogledujete. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za sledenje vaši rabi spleta za tržne namene.Številni ponudniki izdelkov in storitev ter spamerji uporabljajo tovrstne informacije ter tako zlorabljajo funkcijo piškotkov in nadlegujejo uporabnike interneta.

Uporaba piškotkov in zasebnost

Večina piškotkov je potrebnih za normalno delovanje spletnih strani. Kljub temu pa je dobro, da si pozoren na tiste, katerih namen je zgolj, da ti sledijo ali namestijo na tvoj računalnik škodljivo programsko opremo.

Nekaj nasvetov glede piškotkov

Kako lahko nadziramo piškotke?

V svojem brskalniku (npr. Internet Explorer) lahko:

Kje najti informacije o nadzorovanju piškotkov?

Naslednja novica:
Zakaj velikost pametnih telefonov ni prilagojena ženskim rokam?


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled