Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Microsoft Windows 10, 16.06.2019

Windows 10 in Linux sta postala neločljiva!

microsoft_windows_lite_release_date_features_thumb800.jpg
Koda jedra Linux je odslej vgrajena neposredno v jedro operacijskega sistema Windows 10.

Operacijski sistem Windows 10 podjetja Microsoft na račun številnih izboljšav močno pridobiva na priljubljenosti, in sicer tako med uporabniki namiznih kot prenosnih računalnikov kot drugih naprav. Zato pravzaprav ne preseneča, da je po številu uporabnikov eden najhitreje rastočih operacijskih sistemom Windows doslej. S pripravo nove poskusne različice operacijskega sistema Windows 10 (Insider Preview build 18917) pa se je ta prikupil še ljubiteljem odprte kode, saj je opremljen s pravim jedrom Linux, kar posledično pomeni, da je zagotovljena polna podpora za Linux ukaze in knjižnice.

 

Microsoftov operacijski sistem Windows 10 sicer že danes omogoča emulacijo ukazov in knjižnic operacijskega sistema Linux v navideznih sistemih, a uporabniki nad tem niso pretirano navdušeni. Operacije branja s pomnilniškega medija so relativno počasne, prav tako tudi zapisovanje podatkov, za nameček pa je onemogočena uporaba gonilnikov Linux. Nova poskusna različica operacijskega sistema Windows 10 pa je opremljena z jedrom "Windows Subsystem for Linux 2", ki podpira več odprtokodne programske opreme in deluje občutno hitreje. Ta za nameček uporablja prednosti virtualizacijskega orodja Hyper-V, s katerim Windows ustvari preprost navidezni stroj z osnovnim jedrom odprtokodnega operacijskega sistema Windows, ki pri delovanju porabi zelo malo pomnilnika in drugih računalniških virov.

 

Več o poskusni različici Microsoftovega operacijskega sistema Windows 10 (Insider Preview build 18917) je na voljo na spletni povezavi http://bit.ly/31CwqWg. Novo jedro "Windows Subsystem for Linux 2" pa bo v končno različico operacijskega sistema Windows 10 vgrajeno v mesecu oktobru, vključno z različico Home.

Naslednja novica:
Novo globalno združenje za pomoč žrtvam programske opreme za zalezovanje


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled