Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Vertu, 17.07.2017

Z luksuznimi telefoni Vertu je konec

_96916048_vertu1.jpg

Birtanski proizvajalec pregrešno dragih, luksuznih pametnih telefonov je tik pred likvidacijo, namreč poizkus reševanja podjetja ni bil najbolj uspešen. Vertu je britanski proizvajalec luksuznih mobilnih telefonov, ki je nastal pod okriljem finskega proizvajalca telefonov Nokie leta 1998. Do leta 2013 je Vertu imel približno 350.000 strank, njihovi telefoni pa so se prodajali v 500-ih trgovinah po vsem svetu, od tega jih je bilo v lasti matičnega podjetja 70. Letos je podjetje naletelo na velike težave in po večih poizkusih reševanja je sedaj zgodbe o diamantnih in zlatih pametnih telefonih konec.

 

Vertu je bil poznan po svojih ekstravagantnih, glamuroznih telefonih, ki so jemali dih vsem, ki so z njimi prišli v stik. Likvidacija podjetja bo imela velike posledice, med drugim bo službo izgubilo približno 200 zaposlenih. Tehnološki analitiki so napovedovali, da Vertu ne bi preživel na trgu v prihodnosti, namreč konkurenca bi bila vse bolj močnejša. Določen čas svojega obstoja Vertu praktično ni imel konkurence, saj je bil edini ponudnik luksuznih pametnih telefonov. To se je začelo spreminjati, ko so tudi ostali proizvajalci pametnih telefonov začeli ponujati naprave narejene po meri.

 

Telefoni Vertu so bili res fascinantni na pogled, k temu pa je šla zraven tudi visoka cena. Model "Signature" je recimo stal £11,100 (preračunanih 12.600 eur), medtem ko je najdražji model z 18-karatni zlatom stal kar £39,100 (preračunanih 44.400 eur). Ko je BBC kontaktiral predstavnika podjetja, je ta dejal: "Kot že verjetno veste gremo v proces likvidacije in jaz nisem več njihov zaposleni".

 

Marca letos je takratni lastnik Hakan Uzan, turški izgnanec v Parizu, Vertu prodal. Daily Telegraph poroča, da je Uzan bil pripravljen plačati 1.9 milijona funtov, da bi podjetje rešil, obenem pa je na računu imel kar 128 miljonov dolga. Vsekakor matematika, ki ne gre ravno skupaj kajne? Uzan bo obržal vse pravice do znamke Vertu, prav tako pripadajočo tehnologijo in licence.

 

Ian Fogg, analitik podjetja IHS Technology ugotavlja, da je precej čudno, da so izdelovali telefone ročno, pri izjemno majhnih količinah, a hkrati visokih cenah. Izpostavil je tudi to, da je Vertu pri nekaterih zadnjih telefonih uporabljal sintetični safir za svoje ekrane - nekaj podobnega je razmišljal Apple za svoje iPhone, vendar je potem od ideje odstopil zaradi produkcijskih težav.

 

Fogg je za BBC razložil, da gre za izjemno zahteven material za obdelavo. "Ena praktična prednost tega materiala je, da je ekran telefona zelo težko zlomiti", je še dodal. Ključno kar je opazil pri ostalih podjetjih, ki prav tako ponujajo pametne telefone po naročilu z prestižnimi kovinami je, da ponujajo alternative. To pomeni, da so bogati kupci lahko izbrali telefon, ki so si ga zaželeli, vendar so lahko naknadno dodali "svetleče dodatke".

 

Kljub blišču in glamurju, ki ga je ponujal Vertu, podjetje ni zdržalo pritiskov. Morda pa je ta zgodba dobra šola za vsa ostala podjetje, ki razmišljajo na podoben način kot Vertu.

Naslednja novica:
IZI sporočilo: nova IZI ponudba, mobilna aplikacija in osvežena podoba


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled