Računalništvo, telefonija
29.01.2018 11:55

Deli z drugimi:

Share

Umetna inteligenca za začetnike

Umetna inteligenca za začetnike
Umetna inteligenca za začetnike

Kaj je umetna inteligenca? Kaj je strojno učenje? Zakaj lahko telefon, opremljen z nevronsko procesno enoto, opravi več dela in je pri tem boljši, kot ostali? Pojdimo na voden ogled prihodnosti, ki je na voljo že danes.


Umetna inteligenca ali strojno učenje?

Kaj je torej “umetna inteligenca”? Iz znanstvenofantastičnih knjig in filmov si sposodimo samozavedno in mogočno bitje; nekakšnega duha, ki živi v superračunalniku z ogromno računsko močjo. V naši domišljiji je takšno bitje skorajda vsemogočno v svetu podatkov in pomaga našim junakom, da dosežejo svoj cilj. V nekaterih pogledih resnica lepo sovpada z našo predstavo: tisto, čemur mi rečemo umetna inteligenca, ponuja neverjetne možnosti, ki temeljijo na obdelavi podatkov in je lahko v veliko pomoč pri vsemu, kar delamo. Vendar pa hkrati ni samozavedno bitje, niti ne potrebuje superračunalnika.

V nasprotju z vtisom, ki ga daje, umetna inteligenca ni ravno inteligentna v pravem pomenu besede, saj ni zmožna kreativnega razmišljanja in zavednega ustvarjanja. Vendar pa zna razumeti človeški govor, priti do logičnih zaključkov, hipno računati in izvajati mnogo aktivnosti, za katere bi lahko z gotovostjo trdili, da so manifestacija intelektualnih zmožnosti, če bi omenjeno aktivnost izvajal človek. Ni čudno, torej, da smo hitro zavedeni in si predstavljamo umetno inteligenco kot skorajda zavedno entiteto. S tem v mislih bi bil veliko boljši izraz, če bi v obzir vzeli mehanizme, ki omogočajo današnjo umetno inteligenco, strojno učenje.


Umetna inteligenca se uči

Bistvo je, da programska oprema, ki uporablja tehnologijo strojnega učenja, vsebuje eno lastnost, ki jo običajni programi nimajo: zna se učiti. To pomeni, da se namesto programiranja rešitve za vsako težavo s katero bi se programska oprema lahko srečala, ustvari programska koda, ki lahko “izumi” način s katerim se bo spopadla z novo nalogo, na podlagi baze podatkov, ki ji jo zagotovimo in informacij, ki jih zbere sama. Ta način delovanja je podprt s tehnologijo, ki je del procesorjev Kirin 970, ki omogočajo pametnim telefonom, da se obnašajo na način, ki na voljo drugim napravam.

Raba strojnega učenja na podlagi nevronskih omrežij ponuja ogromno prednosti pred običajno programsko opremo. Slednja težave, ki je programer ni predvidel, ne bo znala rešiti. V bistvu so v takšnem primeru vse rešitve, ki so del programske opreme, dobre le toliko kot programer, ki jih je napisal. Vendar pa dobro vemo, da običajno ne obstajata dve popolnoma identični situaciji in optimalna rešitev ni nikoli tista, ki bi lahko delovala za obe.

V primeru umetne inteligence, ki uporablja čip z nevronsko procesno enoto (NPU) znotraj Huaweijevega procesorja Kirin 970 pa se programska oprema, ki nadzoruje posamezne funkcije telefona, razvija, uči in izboljšuje na osnovi stalnega zbiranja informacij. Če naleti na nov, neznan problem, se bo sama naučila rešitve. Če se izkaže, da se lahko določena naloga opravi bolj učinkovito, hitreje in bolje, bo umetna inteligenca razvila najboljšo možno rešitev s pomočjo strojnega učenja. Ne samo to – ta rešitev ne bo ostala fiksna. Če je vzorci ali pa pogoji opravila, ki ga opravljaš na telefonu, spremenijo, se bo rešitev problema prav tako spremenila in prilagodila novi situaciji.

Kaj torej prinaša umetna inteligenca?

Umetna inteligenca, ki temelji na strojnem učenju (pri čemer ji pomaga Kirin 970 z nevronsko procesno enoto) poskrbi, da se zdi, kot da v telefonu živi skrivnostni duh. Telefon se uči vaših vzorcev, zbira podatke o tem, kako delujejo aplikacije, nadzoruje okolje v katerem deluje in neprestano poskuša poiskati najboljšo možno rešitev za vsako težavo. Takšne so rešitve, ki omogočajo, da Huawei Mate 10 Pro, skupaj s Kirinom 970, deluje dlje časa od drugih telefonov ob enem polnjenju baterije. Prav tako takšne rešitve omogočajo zajemanje fotografij visoke kakovosti tudi v težkih pogojih. Nenazadnje pa te rešitve omogočajo tudi, da Mate 10 Pro hitreje zaganja aplikacije, kot druge naprave in pri tem s časom ne postane počasnejši.

Prvič v zgodovini umetna inteligenca telefonu omogoča, da ni zgolj pameten ampak tudi inteligenten.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888